Brief Kamp over bedrijfsleningen fonds

Op 8 april 2015 stuurde minister Kamp van Economische Zaken een brief aan de Tweede Kamer waarin hij gevolg geeft aan zijn Aanvullend Actieplan mkb-financieringen. Het doel van dit plan is:

 

  • het versterken van de buffers van mkb-bedrijven door aanbod risicodragend kapitaal te vergroten.
  • bedrijven minder afhankelijk maken van bancaire leningen, door aanbod financieringen breder te maken.
  • het toegankelijk maken van bestaande overheidsinstrumenten en het aantrekkelijker maken om mkb-bedrijven te financieren.

Om dit te bereiken zal de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) nog voor de zomer 2015 een Achtergestelde Leningenfonds (ALF) van € 300 miljoen oprichten. De leningen zullen variëren van € 150.000 – € 5 miljoen. Dit moet de eigenvermogenspositie van mkb-bedrijven vergroten, met als gevolg dat banken eerder geneigd zijn deze bedrijven verder te financieren.

Daarnaast zal er een Bedrijfsleningenfonds van € 500 miljoen worden opgezet. Dit fonds zal leningen gaan verstrekken van minimaal € 10 miljoen in samenwerking met banken. Dit alles moet een flinke impuls geven aan de transitie van de markt voor mkb-financieringen geven.

Lees hier de brief van Minister Kamp: kamerbrief-oprichting-fondsen-nlii.

Auteur drs. François van der Hoff is fiscalist en gespecialiseerd in de fiscale aspecten van bedrijfsopvolging. François begeleidt, adviseert en traint familiebedrijven en accountantskantoren. Lees verder...

Toolkit Bedrijfsopvolging

De gratis toolkit geeft praktische informatie over het gehele proces van bedrijfsopvolging.
 
Overzicht met tien praktische adviezen (e-mail)
► Voorbeeld BedrijfsOpvolgingsPlan (BOP) 
► Processchema en 12-stappenplan 
► Blijf op de hoogte van onze trainingen via de nieuwsbrief

 
close-link